Zazimování zahrady v 8 přehledných krocích

Říjen a listopad jsou nejvhodnější měsíce pro podzimní práce na zahradě a přípravu na zimu. Aby byly vaše zahrada, předzahrádka nebo jen záhonek před domem příští rok opět plné života, je potřebné je důkladně uklidit a zazimovat. Přinášíme vám „to-do list“ nejpotřebnějších kroků.

1. Péče o trávník
Před příchodem mrazíků a prvního sněhu (kdo bydlí v horských oblastech by mohl vyprávět, jak brzy tento jev může nastat) je vhodné trávník naposledy posekat na optimální výšku cca 4-5 cm. Posečenou trávu pečlivě pohrabeme a zkompostujeme. Provzdušení – vertikutace se doporučuje dělat během září, aby měl trávník do zimy čas prokořenit. Pokud jste vhodný čas už promeškali, stačí trávník prohrabat hráběmi. Poté nastává čas na podzimní hnojiva s vyšším obsahem draslíku, případně pískování a vápnění (pouze pokud máte kyselou půdu). Můžete ručně rozhazovat nebo použít zahradní travní válec.

2. Hrabání listí
Máte na zahradě listnaté stromy? Nezapomeňte na pravidelný úklid. Pokud necháte silnou vrstvu listí přes zimu na zemi, připravujete ideální podmínky pro plíseň. S úklidem větších ploch vám pomůže výkonný fukar na listí a 500 litrové odolné zahradní koše. Jediným místem, kde můžeme napadané listí nechat nebo ho i případně přidat, jsou skupiny opadavých listnatých keřů nebo partie s rododendrony. Zde listí dokonce poslouží jako zimní ochrana.

3. Podzimní řezy keřů a dřevin
S úpravami okrasných a užitkových keřů, stejně tak jako s dřevinami vám pomůže multifunkční benzinový stroj s 5 nástavci. Ošetříte s ním bobuloviny, živý plot, větve stromů nebo vzrostlou trávu na špatně přístupných místech.

4. Úklid a rytí záhonů
Nikdy nekončící a velmi oblíbená činnost všech zahrádkářů a zahradníků je plení. Dejte si práci a zbavte záhonky veškerého plevele, abyste je při následném rytí nezapravili do půdy. V našich končinách má podzimní orba a rytí velkou tradici. Takže rýč do ruky a hurá do práce. Do půdy můžete zapracovat zelené hnojení, posekanou trávu, hnůj, ale i část listí. Záhony poté nechte týden odpočinout a následně povrchově zapracujte vrstvu vyzrálého kompostu ideálně z vlastního kompostéru.

5. Zazimování rostlin
Okrasné traviny svažte do snopů, tak aby byly chráněny jejich kořeny. Mimochodem jde o velmi pěknou dekorativní záležitost. Přezimující rostliny náchylné k přemrznutí zakryjte chvojím nebo bílou textilií. Nepřezimující rostliny schovejte do vhodných prostor.

6. Výsadba a přesazování
Nastal nejlepší čas na kontrolu skalniček a jejich případnou regulaci a rozesazení. Dále přesazujeme kosatce, pivoňky a drobné cibuloviny. Cibuloviny chráníme před vysycháním a mrazem např. chvojím nebo rašelinou. Druhá polovina
podzimu je také ideální na výsadbu ovocných stromů, které mají optimální podmínky pro zakořenění.

7. Nenechte skleník ležet ladem
Skleník nebo foliovník můžete různorodě využívat i během podzimu. Lze v něm pěstovat rychlená zelenina (např. ledový salát, ředkvičky, rukola) s krátkou vegetační dobou, případně zde můžete zazimovat okrasné rostliny. Pokud máte maličkou zahrádku, a přesto byste rádi během podzimu nebo na jaře sklízeli vlastní zeleninu, zapřemýšlejte nad pořízením polykarbonátového pařeniště v praktických rozměrech.

8. Úklid zahradní techniky
K péči o zahradu přirozeně patří i péče o naše technické pomocníky a zahradní nábytek. U dřevěných prvků proveďte ochranný nátěr. Zazimujte jezírka a bazény, případně vypusťte vodu ze závlahového systému. Určitě se vyplatí nenechávat údržbu zahradní techniky až na jaro, a vyřešit případné závady během zimy. Čalounění, hračky z pískoviště nebo zahradní nářadí skryjte na bezpečné místo. Nejlepším řešením jsou zahradní domky, kam se vám vejde velká technika, nářadí nebo také jízdní kola.

Podzimní zahradní práce mohou být skvělým prostorem pro relaxaci a načerpání sil před chladnou částí roku. Je to vlastně poděkování za plody a krásu, které nám zahrada poskytuje.

Prohlašuji, že pokud nepřevezmu objednanou zásilku, zavazuji se uhradit odesílateli náklady na zabalení, odeslání a vrácení nepřevzaté nepoškozené zásilky.