Skrýše pro užitečné živočichy v zahradě

Každá zahrada je uměle vytvořený ekosystém, kde jsou aktivity člověka nezbytnou součástí. Pokud je vaší cestou podpora co nejpřirozenějšího prostředí zahrady, kterou vnímáte jako samostatný ekosystém s rozmanitou paletou rostlin a živočichů, jsou následující řádky určeny právě vám.

Dvakrát měř, jednou řež

Velká část drobných savců, ptáků a hmyzu hledá na podzim úkryt, ve kterém přečkají zimu. Při tvorbě úkrytů je potřeba vědět, co všechno daný živočišný druh potřebuje. Dobře si tedy rozmyslete, jaké druhy potřebujete na svou zahradu přilákat a vyhraďte jim klidné části s menším „provozem“.

Skoncujte se syntetickým přípravky

Ochranné postřiky používané proti škůdcům zároveň zahubí i mnoho užitečných živočichů, které bychom na zahradě potřebovali. Přípravky biologické ochrany a jiné přirozené procesy mohou stejně dobře pomoci rostlinám a přinést bohatou zeleninovou úrodu. Ochranné postřiky používané proti škůdcům zároveň zahubí i mnoho užitečných živočichů, které bychom na zahradě potřebovali. Přípravky biologické ochrany a jiné přirozené procesy mohou stejně dobře pomoci rostlinám a přinést bohatou zeleninovou úrodu. Pesticidy ve vodě mohou působit zdravotní potíže a pokud tak používáte vodu ze studny, tak byste měli používání chemie na zahradě regulovat. 

Precizní podzimní úklid nemusí být to pravé ořechové

Velké množství organické hmoty ve vymezených částech zahrady poskytuje dokonalý a přirozený úkryt pro nejrůznější živočichy. Budou vděční za hromady listí, větví, kamenů, nezastřižené trvalky, husté keře s trny, pařezy. Pokud máte opravdu velkou zahradu s mnoha listnatými stromy, velkým pomocníkem vám bude vysavač a fukar na listí.

Úkryty vyrobené svépomocí

Pro ještě větší pohodlí živočichů můžete pořídit na míru vyrobená obydlí. Hmyzí domeček uvítají opylovači, ptačí budky ptáci, plazi se zase rádi ukryjí do dutin kamenných zídek. Žížaly budou milovat váš kompostér. Pořádnou hromadu větviček, listí a ostatního zahradního kompostu zase ocení ježci. Pokud máte zahradní domek, zajisté se vám do něj před zimou nastěhuje mnoho nájemníků. Pokud je to alespoň trochu možné a nedochází k ničení vybavení, nechte je zde do jara přečkat.

Nezapomeňme na ryby a vodní živočichy

Pokud vám v zahradním jezírku plavou zlaté skvosty, nezapomeňte, že pro bezpečné přežití zimy potřebuji vodu minimálně metr hlubokou. Před začátkem mrazů je vhodné z jezírka odstranit veškerou techniku, jako jsou např. fontány a umístit do něj zařízení, které zabrání celkovému zamrznutí, aby odcházely hnilobné plyny. Žáby a mloci přezimují zahrabaní do bahna na dně. Uhynulé rostliny na břehu zase slouží jako úkryt pro hmyz.

Přejeme vám, abyste se ze své zahrady radovali, chodili si do ní odpočinout a pečovat o vše živé.

Prohlašuji, že pokud nepřevezmu objednanou zásilku, zavazuji se uhradit odesílateli náklady na zabalení, odeslání a vrácení nepřevzaté nepoškozené zásilky.