Jak zapojit děti do péče o zahradu

Spojení s přírodou dětem bez diskuze prospívá, čím častěji a déle, tím lépe. Mohou se zde volně pohybovat, řádit, utužovat imunitu a přirozeně rozvíjet motoriku. Pokud disponujete vlastní zahradou a nářadím nebo s potomky navštěvujete zahradu komunitní, můžete děti zapojit do aktivit už od velmi raného věku.

Zkuste zapojit malé pomocníky i do současného podzimního úklidu zahrady. Děti přirozeně povedete k lásce k zahradničení a k přírodě. Přinášíme vám pár tipů na oblíbené dětské aktivity.

Voda přitahuje

Jak mnoho z vás potvrdí, děti voda až magicky přitahuje. Jsou jí fascinování, rádi si v ní máčí ruce, cákají, přelévají, vyrábí v písku vodní cestičky a vytváří bahno. I malá batolata se mohou zapojit do zalévání s dětskou konvičkou, předškoláci už se zvládnou naučit správně dávkovat vodu jednotlivým rostlinám. S dětmi také můžete pozorovat život okolo zahradního jezírka a nenásilnou formou je přiučit něco málo či více z přírodovědy, fyziky a matematiky.

Pořiďte dětem vlastní zahradní nářadí

V tomto případě si myslíme, že se nejedná o rozmar. Ale vlastní hrabičky, lopatka, rýč a kolečko dají dětem pocit důležitosti a samostatnosti, a zároveň jim díky přizpůsobené velikosti velmi usnadní práci. Nářadí a všechny své potřebné zahradní hračky si pak mohou ukládat do vlastního zahradního boxu. Mnoho z nich je vybaveno pevným víkem s možností sezení.

Děti milují hrabání

Zejména ty malé, je jedno jestli to je písek, hlína, bahno, drobné větvičky, a nebo právě aktuální spadané listí. Děti prostě milují hrabání. Pojďme toho využít a svěřme jim velmi důležitou zahradní podzimní aktivitu. Z listí mohou vytvářet malé kopičky, mezi kterými se nabízí soutěžní slalom o (sladkou) odměnu. Případně je libo se povozit na dospěláckém zahradním kolečku?

Založte dětský záhon

Děti milují, když mají v dospěláckém světě něco svého speciálního - vyhrazeného jen a jen sebe. Dopřejte jim vlastní dětský záhon. Teď na podzim můžete společně připravit postýlku pro rostliny – prokypřit půdu, odstranit plevel a prohnojit tak, aby na jaře mohly děti sázet. Doporučujeme spíše rychle rostoucí rostliny, které se v čase proměňují. Např. rajčata, hrášek, lichořeřišnice, měsíček. Dětem totiž čas utíká jinak než nám dospělým, a brzké viditelné výsledky je namotivují k dalšímu zahradničení.

Společně kompostujte

Již od raného věku dětem představujte výhody domácího kompostování vhodných zbytků z kuchyně nebo odpadu ze zahrady např. větví, které můžete řezat pilou, listí, které shrabete hráběmi nebo vyfoukáte fukarem. U každého společného jídla si tak můžete vyprávět, zda-li je vhodné na zkompostování. Kompostér si můžete pořídit úplně maličký, např. pokud máte jen balkon a pár zeleninových truhlíků, nebo velký kompostér do odlehlého koutu zahrady. Děti budou rády ve vyzrálém kompostu hledat žížalky a přenášet je do záhonků.

Vytvořte hmyzí království

Přínosy hmyzích opylovačů pochopí i malé děti. Umožněte jim pozorovat krásný svět entomologie díky rozmanité zahradě a uměle vytvořeným úkrytům. Vděčnou záležitostí jsou hotové domečky – hmyzí hotely. Jedná se vlastně o živou učebnici přírodovědy. Děti zde mohou pozorovat všemožné opylovače a jiný hmyz ve všech stádiích vývoje.

Čas na odpočinek

Nenuťte, jen nabízejte možnosti. Určitě není záměrem dětem zahradničení znechutit přílišným tlakem a pobízením k aktivitám. Někdy postačí, když jsou v naší blízkosti, pozorují a věnují se svým aktivitám a hraní. Pro tyto účely dětem vyhraďte na zahradě nebo terase vlastní kout – jejich království. Kde se budou moci pohodlně ukrýt, odpočívat a spřádat plány na další dobrodružství. Na podzim už mohou být dny chladnější, proto doporučujeme dětí zahřát např. pomocí přenosných infračervených ohřívačů.

Přejeme vám, ať lásku k přírodě a zahradě nenásilně a přirozeně předáváte svým dětem, tak aby udržely tradice zahradničení, která jsou u nás velmi hluboké.

Prohlašuji, že pokud nepřevezmu objednanou zásilku, zavazuji se uhradit odesílateli náklady na zabalení, odeslání a vrácení nepřevzaté nepoškozené zásilky.