Co dát na zeď za kuchyňskou linku

Kuchyň je centrem domova, kde se nejen vaří, ale i tráví spousta času s rodinou a přáteli. Volba správného obložení za kuchyňskou linkou tak může mít významný estetický i funkční dopad na celkový vzhled a atmosféru prostoru. Na výběr je vše od tradičních keramických dlaždic přes moderní skleněné panely či tapety. Jak tedy vybrat? Na to se podíváme v následujícím článku.
 
 

photo-1556912172-45b7abe8b7e1

Důležité faktory při výběru obložení

Při volbě nástěnného dekoru za kuchyňskou linku je důležité zvážit několik věcí. Tyto faktory ovlivňují nejen vizuální dojem, ale také celkovou funkčnost. V první řadě - kuchyně je prostor, kde se vyskytuje hodně vlhkosti a mastnoty, a proto je důležité zvolit materiál, který je odolný vůči těmto vlivům. Dlaždice, sklo a nerezová ocel jsou materiály, které se dobře čistí a odolávají vlhkosti a mastnotě.

Proto myslete při výběru obkladu pro snadnou údržbu a čištění. Materiály jako například dlaždice nebo sklo se čistí velmi jednouše. Mnohdy vám netřeba nic jiného než jen vlhký hadr. Vyhnete se tak zdlouhavému drhnutí. Mohou mít ovšem jiné nevýhody jako například náročnou instalaci nebo vysokou cenu.

Přestože je praktičnost klíčová, je důležité zvážit také estetický vzhled nástěnného dekoru. Materiál a design by měly ladit s celkovým stylem kuchyně a interiéru domu. Proto je důležité vybrat takový nástěnný dekor, který bude nejen funkční, ale také vizuálně přitažlivý.

Stěna za kuchyňskou linkou může být také skvělým místem pro vytvoření dalšího úložného prostoru. Police, háčky nebo regály mohou poskytnout úložný prostor pro kuchyňské potřeby nebo dekorativní prvky, čímž se zvyšuje funkčnost a efektivita prostoru. 

Nejčastěji využívané materiály

Mezi nejčastěji využívané materiály patří jednoznačně dlaždice, sklo, nerezová ocel nebo dřevotřískové desky s povrchem z laminátu. Na vrchol příčky můžeme jednoznačně zařadit dlaždice. Na trhu existuje široká škála barevných nebo vzorovaných dlaždic, které dokáží vaši kuchyni rozzářit a dodat jí originální vzhled. Jejich výhodou je jistě odolnost vůči vlhkosti a teplu, a také snadná údržba. Jejich nevýhoda může být nákladná instalace a také oprava. 

photo-1556909211-36987daf7b4d

Dalším oblíbeným materiálem je sklo. Dokáže dodat vaší kuchyni elegantní a moderní vzhled. Také jako dlaždice je odolné vůči vlhkosti a mastnotě. Skelné tabule za kuchyňkou linkou se snadno čistí a udržují. Navíc na rozdíl od dlaždic postrádají spáry. Mohou však být náchylné k poškrábání a prasknutí, také náklady na instalaci mohou být dosti vysoké. Nehodí se také do každé kuchyně - jsou určeny spíše pro moderní kuchyni než pro rustikální.

photo-1556911220-bff31c812dba

Chcete-li vaši kuchyni zařídit v industriálním stylu můžete si zvolit nerezovou ocel. Podobně jako předchozí materiály se snadno udržuje a je odolná proti mastnotě, vlhkosti a horku. Nerezová ocel za kuchyňskou linkou je výhodná také díky její trvanlivosti a odolnosti vůči poškození. Může však být náchylná na otisky prstů a skvrny. Také může na některé lidi působit chladně.

V posledních letech se staly populární dřevotřískové desky, které mají povrch potažený laminátem. Jejich výhodou je cenová dostupnost a velká škála barev a vzorů. Jejich instalace není náročná a tedy ani drahá. Tyto desky jsou však méně odolné vůči vlhkosti a horku než jiné materiály. Také se mohou snadno poškodit nebo poškrábat. 

Určitou možností je i obyčejná barva na stěny. Výhodou je vzhled, velký výběr barev a samozřejmě nízké náklady. Malované stěny však nejsou odolné vůči vlhkosti nebo mastnotě a kvůli tomu vyžadují pravidelnou údržbu.

photo-1610527003928-47afd5f470c6

Barevná paleta a její vliv na dojem z kuchyně

Barevná paleta nástěnného dekoru má velký vliv na celkový vzhled kuchyně a dokáže výrazně ovlivnit vnímání prostoru. Světlé barvy mají tendenci opticky zvětšit prostor, zatímco tmavé barvy mohou prostor opticky zmenšit. Při použití světlých odstínů na stěně za kuchyňskou linkou se kuchyně může zdát větší a vzdušnější, což je ideální pro menší prostory. Naopak tmavší barvy mohou přidat do prostoru intimitu a teplý pocit, což je skvělé pro velké a otevřené kuchyně.

photo-1696986681436-f5ee12981bc9

Barevná paleta nástěnného dekoru by měla ladit se zbytkem interiéru kuchyně. Vybrat barvy, které jsou komplementární k barvám kuchyňských skříněk, podlaze a dalších prvků interiéru, pomůže vytvořit harmonický a konzistentní vzhled celé místnosti. Moderní a svěží barvy mohou dodávat kuchyni stylový a atraktivní vzhled, zatímco tradiční nebo rustikální barvy mohou vytvořit útulnou a přátelskou atmosféru.

Použití neutrálních odstínů jako jsou bílá, krémová nebo šedá může podpořit moderní a minimalistický styl, zatímco použití teplých a hlubokých barev, jako jsou hnědá, červená nebo zelená, může přidat do prostoru rustikální nebo tradiční charakter. Barvy mají také schopnost ovlivnit náladu a atmosféru v místnosti. Například světlé a veselé barvy mohou přidat do kuchyně energii a vitalitu, zatímco tlumené a klidné barvy mohou vytvořit relaxační a klidnou atmosféru.

Sladění stěny za linkou s ostatními prvky

Kombinace nástěnného dekoru s ostatními prvky v kuchyni je klíčovým krokem při vytváření esteticky příjemného a dobře sladěného interiéru. Použití kontrastních barev, textur nebo vzorů mezi nástěnným dekorem a ostatními prvky může vytvořit zajímavý a dynamický vizuální dojem. Například pokud máte světlé kuchyňské skříňky, můžete na stěnu za linkou zvolit tmavší nebo výraznější nástěnný dekor, aby se vytvořil kontrast. Svoji roli hraje také to, zda máte např. vzhledově výrazný samostatně stojící sporák či jste naopak zvolili řešení více zakomponované do linky - varnou desku a troubu. Vzhled jednotlivých spotřebičů by měl být podobný.

photo-1600585152220-90363fe7e115Pokud preferujete jednotný vzhled, zvolte nástěnný dekor, který ladí s barvami a texturami ostatních prvků v kuchyni. Například máte-li dřevěné kuchyňské skříňky, můžete zvolit nástěnný dekor v podobném odstínu nebo s podobnou texturou dřeva. Použití doplňků a ozdob, které ladí se stěnou za kuchyňskou linkou, může podpořit jednotný styl a atmosféru v kuchyni. Například, pokud máte nástěnný dekor v rustikálním stylu, můžete přidat doplňky jako dřevěná prkna, kovové závěsy nebo obrázky přírody, které dotvoří celkový vzhled.

Pokud se držíte konkrétního stylu nebo tematické koncepce, ujistěte se, že nástěnný dekor s ním ladí. Například, pokud máte provensálskou kuchyni, můžete zvolit nástěnný dekor s francouzskými stylovými prvky, jako jsou květiny, vinice nebo staré město. Kombinování nástěnného dekoru s ostatními prvky v kuchyni je kreativní proces, který umožňuje projevit vaši osobní preferenci a styl. Důležité je zvážit celkovou atmosféru, které chcete v místnosti dosáhnout, a přizpůsobit výběr nástěnného dekoru podle toho, aby se vytvořil souvislý a harmonický vypadající interiér.

Využití prostoru na zdi

Úložný prostor a v zásadě i velikost volné zdi mezi linkou a skříňkami mimo jiné ovlivňuje i zvolená výška a hloubka kuchyňské linky, což by se mělo odvíjet v první řadě od výšky toho, kdo bude kuchyni využívat primárně. 

Háčky na zavěšení kuchyňského náčiní, regály na uložení kuchyňských předmětů nebo police na vystavení dekorativních prvků mohou výrazně zvýšit efektivnost využití prostoru v kuchyni. Tento úložný prostor na stěně za kuchyňskou linkou dokáže pomoci udržet kuchyni uspořádanou a organizovanou. Police, háčky a regály umožňují uskladnění často používaných předmětů na dosah ruky, což usnadňuje přípravu jídla a čištění.

photo-1556910096-6f5e72db6803

Kromě své funkcionality může nástěnný dekor s úložným prostorem sloužit také jako estetický prvek v kuchyni. Výběr dekorativních polic, kde můžete vystavit skleněné nádoby, květiny nebo vintage kuchyňské náčiní, může přidat do místnosti charakter a šarm. Využití nástěnného prostoru může být vhodné zejména v malých kuchyních, kde je omezený prostor. Vytvoření úložného prostoru na stěně umožňuje využití vertikálního prostoru a maximalizuje úložný potenciál kuchyně.

Nicméně, důležité je nenechat se unést nadbytkem úložného prostoru na zdi, protože to může způsobit přeplnění a zdánlivý nepořádek. Před vyjímáním nástěnného dekoru s úložným prostorem je důležité zvážit, co přesně budete ukládat a jaký prostor opravdu potřebujete.

Nezáleží na tom, jaký styl preferujete, stěna za kuchyňskou linkou nabízí nekonečné možnosti pro dekoraci a vylepšení kuchyňského prostoru. Experimentujte s různými kombinacemi a prvky, abyste vytvořili útulnou, stylovou a funkční kuchyni, která bude odrážet vaši osobnost a styl.

Prohlašuji, že pokud nepřevezmu objednanou zásilku, zavazuji se uhradit odesílateli náklady na zabalení, odeslání a vrácení nepřevzaté nepoškozené zásilky.